Tudor Gheorghe

Tudor Gheorghe este printre putinii artisti de valoare care promoveaza muzica romaneasca de calitate. Prin profesionalismul sau de exceptie readuce in constiinta noastra monstre de romanism autentic, nestrivite inca de tavalugul modernitatii.
In fiecare an sustine spectacole deosebite ca organizare si tinuta in care prezinta folclorul romanesc pur. Fiecare spectacol abordeaza o tematica diferita: muzica folclorica, muzica lautareasca traditionala si colinde romanesti. Un astfel de spectacol extraordinar a fost “Iarna Simfonic”, organizat la Sala Palatului din Bucuresti. Si aici, ca de altfel in toate spectacolele sale, a readus pe tapet folclorul romanesc prin colinde si poeziile dedicate sarbatorilor de iarna carora le-a adaugat, prin interpretarea sa, linia melodica ajustata simfonic.

Orice s-ar spune, cert este ca trebuie sa ne respectam adevaratii artisti. Apoi, ce poate fi un popor fara traditii si obiceiuri, fara prorpriul sau ego? Nu poate fi decat un popor sterp, fara indentitate si viitor. De aceea avem datoria de a aduce in casele dvs. muzica de calitate, interpretata de un artist complet precum Tudor Gheorghe, un om care si-a inchinat intreaga cariera romanilor pe care doreste sa ii trezeasca din letargia nonvalorilor in care se gasesc astazi.

A venit iarasi Craciunul si ne mangaie surghiunul …


Tudor Gheorghe – Colinde si Muzica de Craciun

Daca intampinati probleme in utilizarea playlistului cititi instructiunile
Lista de redare contine 11 videoclipuri(durata: 56 de minute)
1. A venit si aici Craciunul
2. Vin Colindatorii
3. Colind celui fara de tara
4. Sculati boieri mari / Florile Dalbe
5. Alba iarna dunareana
6. Florile Negre (pe versuri de Grigore Vieru)
7. Colinda – Florile de mar uscate
8. La fereastra cu gutuie
9. Senin de iarna
10. Sufletele fostilor zidari
11. Lumina lina

Bonus

Tudor Gheorghe – Au innebunit salcamii (Live)

T. Gheorghe – Date biografice.

Tudor Gheorghe s-a nascut pe data de 1 august 1945, intr-o familie de oameni simpli din comuna doljeana Podari. Atat copilaria cat si adolescenta au fost foarte dificile pentru artist, tatal sau fiind arestat si detinut politic la Aiud. Desi provenea dintr-o familie modesta, Tudor Gheorghe a absolvit Liceul „Nicolaie Balcescu” din Craiova pentru ca mai tarziu sa urmeze clasa de actorie a Institutului de Teatru din Bucuresti.
La varsta de 21 de ani se angajeaza la Teatrul National Craiova, devenind unul dintre cei mai tineri actori romani din aceea perioada. Usor, usor, Tudor a primit roluri in piese de comedie sau drame pentru ca mai tarziu sa joace in “Visul unei nopti de vara” de Tudor Musatescu, “D’ale Carnavalului” de I.L. Caragiale sau “Doamna nevazuta” de Calderon de la Barca. Anii 70′ – 90′ ii aduc alte roluri importante in piesele ca: “Mitica Popescu”, de Camil Petrescu, “Filfizonul pedepsit”, de John Vanbrugh, “Unchiul Vanea”, de A.P.Cehov, sau inegalabilul “Pasare” din “Piticul din gradina de vara”, de D.R. Popescu.

In paralel cu cariera de actor a inceput sa isi cladeasca si cariera muzicala studiind foarte intens acest domeniu timp de 3 ani. Dupa aceasta scurta ucenicie iese la rampa in 1969 cu primul sau recital „Menestrel la curtile dorului”. Acest festival a avut un succes imens la acea vreme, reusind sa tintuiasca in sala sute de spectatori timp de aproape doua ore si jumatate, o adevarata performanta la vremea respectiva. Dupa alti 2 ani de studiu la Institutul de Folclor din Bucuresti a mai iesit la rampa cu inca un festival intitulat „Sapte balade”. Din 1969 pana in 1996 a realizat 22 de spectacole-recital de muzica si poezie.

Incepind cu 1996 a lansat un adevarat program cultural, intitulat “Tudore, deschide poarta!”, care contine sapte noi recitaluri, sase dintre ele fiind deja prezentate publicului, iar cel de al saptelea aflandu-se in lucru. Primul dintre aceste recitaluri – “Reintoarcerea”, a fost inregistrat in vederea realizarii primului CD Tudor Gheorghe, aparut la 1 iunie 1999.

Tudor Gheorghe ColindeDesi succesul imens pe care il are artsitul poate parea „venit de la sine” in spatele acestuia se afla ani multi de studiu si munca, imbinata cu numeroase piedici din partea regimului comunist care i-a cenzurat spectacolele si care a mers pana intr-acolo incat l-a interzis timp de 10 ani.

Dupa revolutie maestrul Tudor Gheorghe a revenit in forta. Si-a continuat pana in zilele noastre spectacolele in tara si in strainatate, interpretand si roluri pe scena Teatrului National Craiovean.

Versurile unora dintre colindele maestrului le puteti gasi pe site-ul MamicaMea.ro alaturi de multe alte versuri ale celor mai cunoscute colinde romanesti.

Etichete: colinde Tudor Gheorghe, Tudor Gheorghe colinde, colinzi Tudor Gheorghe.

LEAVE A REPLY