Grigore Lese

Maestrul Grigore Lese se numara printre putinii artisti care mai propavaduiesc muzica traditionala romaneasca, asa cum a fost interpretata de taranul roman inca din cele mai vechi timpuri. Nascut si crescut in Tara Lapusului, Grigore a pastrat o legatura puternica cu oamenii locului si traditiile maramuresene. De altfel, in spectacolele pe care le organizeaza readuce pe scena taranii autentici precum Ionu lu’ Grigore din Salistea de Sus sau Nicolae Pitis, invitandu-i a hori si canta din cetera dupa cum le zice inima.
Repertoriul maestrului Grigore Lese este format din cantece culese din folclorul autentic: horea lunga cu noduri, cantecele de catanie, de dragoste, razboi si moarte si din cantecele dedicate Sfintei Sarbatori a crestinatatii. Tot acest efort de creatie si culegere a traditionalului romanesc a fost rasplatit atat la nivel academic, unde a obtinut Titlul de Doctor in Muzica cu calificativul „Summa cum Laudae” (2003) si titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad precum si nenumarate distinctii si premii.

De asemenea, interpretarile sale sunt recunoscute de specialisti atat pe plan national cat si international, fiind deseori chemat la festivaluri de renume din strainatate. Dintre acestea amintim: Festivalul Lotus World Music & Arts – Bloomington – 1995; Festivalul Smithsonian’s Folklive – Washington – 1999; Festivalul Montmartre – Paris 2002; Festivalul Tarilor Europei de Est – Montreal, 2005; Festivalul Francophonie Métissée – Paris, 2006; Festivalul Culturescapes 2007 – Basel; Festivalul Miguel Bernal Jimenez 2007 – Morelia, Mexic, Zilele Culturale ale Bisericii Centrale Europene 2009 – Frankfurt, Expozitia Mondials de la Shanghai 2010, Festivalul Pour l’amour de la beaute 2012 – Paris, Expo Mondial – Coreea 2012 si multe altele.

Colinde Traditionale Romanesti cu Grigore Lese

Daca intampinati probleme in utilizarea playlistului cititi instructiunile

Lista de redare contine 5 videoclipuri(durata:27 de minute):

1. Pom inramuratu (concert de colinde sustinut de Grigore Lese impreuna cu un grup de colindatori din satele Libotin si Ungureni)
2. Grigore Lese si corul Flori de Mar din Rasca Sucevei
3. La rosu de rasaritu’
4. Grigore Lese, Amir Heidarkhodaee si Grupul Iza in recital de colinde
5. Veniti astazi credinciosi si Colind ardelenesc interpretate la Muzeul Taranului Roman (15 decembrie 2010)
Discografia maestrului Lese nu este foarte bogata datorita faptului ca nu este un adept al inregistrarii muzicii sale pe cd. In cele 9 albume ale sale veti gasi doar o parte din cantecele de traditie populara romaneasca, doine si colinde interpretare de domnia sa. Primul album scos pe piata de maestru este reprezentat de „Cantec Pastoral” apoi au urmat: „Le Chant de Lapus”, „Cantece de Catanie”, „Hori”, „Asteptand Craciunul” , „Inapoi la argument”, „De dragoste, de raboi, de moarte …, de unul singur”, „Muzica de Colectie” de la Jurnalul National, „Grigore Lese si Aromanii Farseroti”.

Grigore a realizat de-a lungul timpului si emisiuni la TV si radio dintre care amintim emisiunea „La portile ceriului” realizata la TVR pentru care a primit Marele Premiu A.P.T.R. în 2007 iar la Radio Romania Actualitati emisiunea „Pe urmele lui Lese” de.

Etichete: Grigore Lese colinde, colinde Grigore Lese, colinzi Grigore Lese.

SHARE
Previous articleDucu Bertzi
Next articlePaula Seling

LEAVE A REPLY